Природно-заповідний фонд Полтавської області

Banners

GISMETEO: Погода по г.Полтава

Фісиденс рудуватий Fissidens rufulus Bruch et Schimp.

Fissidens rufulus Bruch et Schimp.

Таксономічна належність: Родина Фісидентові — Fissidentaceae.

Природоохоронний статус виду: Рідкісний.

Наукове значення: Субокеанічний вид на пд.-сх. межі європейської частини ареалу.

Ареал виду та його поширення в Україні: Пд. і Центральна Європа, доходить до пд. Швеції, на Зх. Пн. Америки. Відоме одне місцезнаходження в Українських Карпатах (Чернівецька обл., біля с. Яблуниця Путильського р-ну на березі р. Білий Черемош). Адм. регіон: Чц.

 

Fissidens rufulus Bruch et Schimp.Чисельність та структура популяцій: Окремі щільні дернинки.

Причини зміни чисельності: До кінця не з’ясовані. Очевидно, рідкісність виду пов’язана з тим, що спори утворюються нерегулярно. На популяцію негативно впливають різкі зміни рівня води в річці та бурхливі повені, які за останні десятиріччя стали частими в результаті негативної антропогенної діяльності.

Умови місцезростання: Біля води та у проточній воді на кам’янистому субстраті, що містить вапно.

Загальна біоморфологічна характеристика: Щільні, м’які дернинки темно-зеленого кольору. Стебла до 1–4 см заввишки, прямі, плоскооблиснені. Листки широколанцетні, з тупуватою верхівкою, по краю з червонобурою потовщеною облямівкою. Спорогони розташовані на верхівках пагонів. Коробочка вузькоовальної форми, пряма або трохи зігнута, кришечка тупоконічна. Розмножується спорами. Спорогони у наших умовах утворюються зрідка.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Необхідно контролювати стан популяцій, створювати нові природно-заповідні території в місцях зростання виду.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: Відомостей немає.

Джерело: Основні джерела інформації Улична, 1956; ЧКУ, 1996; Frey, 1995.