Природно-заповідний фонд Полтавської області

Banners

GISMETEO: Погода по г.Полтава

Ковила травнева Stipa majalis Klokov (S. setulosissima Klokov, S. majalis var. setulosissima (Klokov) Tzvelev)

Stipa majalis Klokov (S. setulosissima Klokov, S. majalis var. setulosissima (Klokov) Tzvelev)

Таксономічна належність: Родина Тонконогові (Злаковi) — Poaceae (Gramineae).

Природоохоронний статус виду: Недостатньо відомий.

Наукове значення: Західнопричорноморський вузьколокальний ендемік.

Ареал виду та його поширення в Україні: Пн.-зх. Причорномор’я (правобережжя Тилігульського лиману). Ареал остаточно не встановлений. В Україні відомий лише з класичного місцезростання: Одеська обл., Комінтернівський р-н, с. Першотравневе. Адм. регіон: Од.

 

Stipa majalis Klokov (S. setulosissima Klokov, S. majalis var. setulosissima (Klokov) Tzvelev)Чисельність та структура популяцій: Просторова структура популяції дифузна. У віковому спектрі переважають зрілі генеративні та віргінільні особини. Показники щільності (0,5–3 особини на 1 м2). Насіннєве поновлення послаблене.

Причини зміни чисельності: Ізольованість локалітету виду. Руйнування екотопів внаслідок розорювання степів, заліснення схилів, випасання худоби.

Умови місцезростання: Степи, вапнякові схили, черноземні ґрунти. У різнотравно-типчаково-лесінгоковилових та різнотравнобородачевих фітоценозах що відносяться до союзу Festucion valesiacae (кл. Festuco-Brometea). Ксерофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: Гемікриптофіт. Трав’яний щільнодернинний багаторічник 50–100 см заввишки. Квітконосні стебла під вузлами опушені дрібними волосками з 0,1–0,2 мм завдовжки, під волоттю коротко щетинисто-опушені. Листки безплідних пагонів щетиноподібні, щільно згорнуті: у var. majalis — зсередини голі, по жилках дещо шорсткі від шипиків, закручена частина остюка гладенька; у var. setulosissima — зсередини коротко-густоволосисті, закручена частина остюка щетиниста. Волоть з 5–9 колосками, її вісь негусто щетинистоволосиста. Нижня квіткова луска 18,5– 21,5 мм завдовжки, крайові смужки волосків на ній доходять до основи остюка. Остюк 30–39 см завдовжки. Перо 6–8 мм завширшки. Цвіте у травні. Плодоносить у червні. Розмножується насінням.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Необхідно вивчити поширення виду в Україні, створити заповідний об’єкт в локалітеті виду, постійно контролювати стан популяцій. Заборонено знищення екотопу (терасування, заліснення схилів), надмірний випас.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: Декоративне, кормове, ґрунтозахисне.

Джерело: Основні джерела інформації Клоков, Осычнюк, 1976; Цвелев, 1986; ЧКУ, 1996.