Природно-заповідний фонд Полтавської області

Banners

GISMETEO: Погода по г.Полтава

Еспарцет палласа Onobrychis pallasii (Willd.) M.Bieb. (Hedysarum pallasii Willd., Xanthobrychis pallasii (Willd.) Galushko)

Onobrychis pallasii (Willd.) M.Bieb. (Hedysarum pallasii Willd., Xanthobrychis pallasii (Willd.) Galushko)

Таксономічна належність: Родина Бобові — Fabaceae.

Природоохоронний статус виду: Вразливий.

Наукове значення: Вузькоендемічний вид.

Ареал виду та його поширення в Україні: Передгір’я Кримських гір та сх. частина Пд. берега Криму. Адм. регіон: Кр.

 

Onobrychis pallasii (Willd.) M.Bieb. (Hedysarum pallasii Willd., Xanthobrychis pallasii (Willd.) Galushko)Чисельність та структура популяцій: Популяції локальні і невеликі за розміром. У межах популяцій зростає групами. Структура популяцій не досліджена.

Причини зміни чисельності: Вузька екологічна амплітуда, знижена ценотична конкуренція, надмірне випасання, вплив рекреації, забудова та заліснення ділянок.

Умови місцезростання: Нижній пояс до 300 м н. р. м. На осипах, відслоненнях крейди, вапняків. У сухих екотопах на погано розвинених чорноземних та коричневих ґрунтах. Ценофоб, що заселяється на піонерних стадіях в умовах розрідженого, несформованого рослинного покриву при пониженій ценотичній конкуренції. Угруповання порядку Alysso-Sedetalia та кл. OnosmoPtilostemetea. Ксерофіт. Петрофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: Гемікриптофіт. Багаторічна трав’яна рослина 20–100 см заввишки. Стебла прямостоячі чи висхідні, одне або кілька, волохатошерстисті. Листки непірчасті, зверху голі, знизу жовтуваті, опушені, до 20 см завдовжки. Листочки (5–7 пар) яйцеподібні або ланцетні 2–3 см завдовжки та 1–2 см завширшки. Суцвіття густа багатоквіткова китиця (до 30 см) у пазухах верхніх листків, квітки до 1–1,5 см, кремові з пурпуровими жилками. Біб скручений в завиток (діаметр до 2 см), з широким гребнем (0,5 см), поверхня бобів шипувата. Цвіте у червні–серпні. Плодоносить у серпні–вересні. Розмножується насінням.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Охороняють у Карадазькому ПЗ, на територіях пам’яток природи загальнодержавного значення «Бельбецький каньйон» та «АкКая». Необхідно дослідити поширення та динаміку популяцій. Заборонено порушення умов зростання, надмірне випасання територій, забудова та заліснення ділянок.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Відомостей немає.