Природно-заповідний фонд Полтавської області

Banners

GISMETEO: Погода по г.Полтава

Волошка великопридаткова Centaurea appendicata Klokov (C. margaritacea Ten. subsp. appendicata (Klokov) Dostál)

Centaurea appendicata Klokov (C. margaritacea Ten. subsp. appendicata (Klokov) Dostál) 

Таксономічна належність: Родина Айстрові (Складноцвіті) — Asteraceae (Сompositae).

Природоохоронний статус виду: Зникаючий.

Наукове значення: Вузький неоендемічний придніпровський вид.

Ареал виду та його поширення в Україні: Причорномор’я. Правобережний Степ (Запорізька обл., Запорізький р-н, між с. Розумовкою та Біленьким, locus classicus — ур. «Лиса гора», окол. с. Лисогірка). Адм. регіон: Зп.

 

Centaurea appendicata Klokov (C. margaritacea Ten. subsp. appendicata (Klokov) Dostál)Чисельність та структура популяцій: Популяції малочисельні, представлені поодинокими особинами, їх структура не досліджена.

Причини зміни чисельності: Висока стенотопність виду, слабке відновлення, антропогенне навантаження (розорювання, лісонасадження на пісках, випас худоби та рекреація).

Умови місцезростання: Зростає на прирічкових пісках р. Дніпро. Угруповання кл. Festucetea vaginatae. Мезоксерофіт, псамофіт.

Загальна біоморфологічна характеристика: Гемікриптофіт. Дворічна трав’яна рослина з міцним вертикальним коренем. Стебла прямостоячі, 60–90 см заввишки, від середини до верху розгалужені зі стрункими, спрямованими вбік та догори гілками, разом з листками помітно павутинисті, угорі по ребрах шорсткі. Листки пірчасторозсічені, з вузьколінійними, 1–3 мм завширшки частками; нижні листки двічі пірчасторозсічені; верхні — цілісні, лінійні, з білоплівчастими остюкуватими кінчиками. Кошики поодинокі на кінцях стебел та гілок, великі 2,5– 3 см у діаметрі. Обгортка куляста, 22–25 мм у діаметрі, її листочки шкірясті, жовтуваті. Придатки округлі, 10–12 мм завдовжки, 6,5– 10,5 мм завширшки, по краю нерівно дрібнозубчасті, внутрішні мають на спинці пурпурну пляму, зовнішні без неї, з загорнутими краями. Квітки двостатеві, світло-жовтуваті або кремові, віночок у крайових неплідних квіток 25 мм завдовжки, серединних 20 мм. Сім’янка оливково-бура, з білими реберцями, чубок білий. Цвіте у липні–серпні, плодоносить у липні–вересні. Розмножується насінням.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Занесено до Європейського червоного списку. Не охороняється в об’єктах ПЗФ. Необхідно створити декілька заказників для охорони виду, контролювати стан популяцій, розмножувати штучним способом. Рекомендується вирощувати у ботанічних садах. Заборонено розорювання та заліснення територій, їх забудова, надмірне випасання худоби, організація рекреації.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення: Декоративне, селекційне.

Джерело: Основні джерела інформації Коломійчук, Подорожний, Пюрко, 2004; Тарасов, 1999.